Alles over de WOZ-waarde


Op deze pagina leggen we je alles uit over de WOZ-waarde en hoe deze tot stand komt. We vertellen welke WOZ-belastingen er zijn en hoeveel je daarop kan besparen. Ook leggen we uit waar je jouw WOZ-waarde kan vinden, controleren en beoordelen. Als laatste staan er in de WOZ kennisbank meer verdiepende artikelen.

Alles over de WOZ-waarde


Waardering Onroerende Zaken

WOZ is een afkorting voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. Ieder gebouw krijgt een WOZ-waarde toegekend. Zo ook jouw koopwoning. Deze WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een flink aantal belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB). Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt.

Door computers berekend

Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt gekeken naar vergelijkbare woningen die recent in jouw buurt zijn verkocht. Het bezoeken van elke woning voor een taxatie door de gemeente is enorm tijdrovend en daarmee ook veel te duur. Daarom werkt je gemeente voor deze vergelijkingen met computermodellen en op basis van beschikbare gegevens en schattingen.

Vaak onterecht hoog

De WOZ-waarde wordt door computers berekend op basis van gemiddelden. De berekening is dan ook niet 100% nauwkeurig. Het gevolg: een onterecht hoge WOZ-waarde. Gunstig voor de kas van de gemeente. Niet gunstig voor jou. Jij betaalt namelijk te veel belasting!

Verlaag gratis je WOZ-waarde

Doordat je WOZ-waarde vaak te hoog wordt vastgesteld, betaal je onnodig veel belasting. Je kunt hier gemakkelijk op besparen door bezwaar te maken tegen je WOZ-waarde en deze waarde te laten verlagen. Op basis van je nieuwe, lagere waarde ga je minder belasting betalen! Bovendien ontvang je te veel betaalde belasting direct terug op je rekening.

Bezwaar maken is niet ingewikkeld

Tenminste, wanneer je dit uitbesteedt aan een bureau met alle benodigde ervaring.

Gratis bezwaar maken →

Alle WOZ-belastingen

De hoogte van je WOZ-waarde hangt direct samen met de hoogte van een groot aantal belastingen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Je kan te maken krijgen met wel 10 verschillende soorten belasting! Door WOZ-bezwaar te laten maken kun je besparen op de volgende belastingen:

01 Onroerendezaakbelasting

02 Waterschapsbelasting

03 Inkomstenbelasting

04 Afvalstoffenheffing

05 Rioolheffing

06 Vermogensbelasting

07 Vennootschapsbelasting

08 Bijtelling privé gebruik

09 Schenkbelasting

10 Erfbelasting

Rekenvoorbeelden

Als woningeigenaar krijg je in ieder geval jaarlijks met de Onroerendezaakbelasting (OZB), watersysteemheffing en inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait) te maken. Door je WOZ-waarde te verlagen bespaar je gemiddeld €287,- per jaar!

In specifieke gevallen kun je te maken krijgen met vermogensbelasting, vennootschapsbelasting of bijtelling voor privé gebruik en een aantal gemeentes baseren de afvalstoffenheffing en de rioolheffing op je WOZ-waarde. Je belastingbesparing kan nog met duizenden euro’s oplopen wanneer je ook schenkbelasting of erfbelasting moet betalen. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart met een WOZ-bezwaar hangt af van diverse factoren. Hier volgen enkele voorbeelden:

Meneer Mulder
Al jaren woont meneer Mulder in dezelfde woning samen met zijn vrouw. Zijn woning ziet er een beetje ouderwets uit en de keuken en badkamer zijn verouderd. De gemeente was hier niet van op de hoogte. Sinds het WOZ-bezwaar betalen ze minder.

  • €163,35 minder inkomstenbelasting
  • €99,- minder onroerendezaakbelasting
  • €38,50 minder waterschapsbelasting

Besparing: €300,85 per jaar

Familie de Groot
Familie de Groot woont al 7 jaar in een rijtjeswoning. De WOZ-waarde is de afgelopen jaren naar €380.000 gestegen. De woning is in goede staat en ligt in een goede buurt. Na het WOZ-bezwaar is de WOZ-waarde van de woning gedaald, ze besparen nu enorm.

  • €132,80 minder inkomstenbelasting
  • €76,31 minder onroerendezaakbelasting
  • €28,18 minder waterschapsbelasting

Besparing: €237,29 per jaar

Willem & Monique
Ze wonen nu in een huurhuis maar Willem heeft een woning geërfd. De woning moet opgeknapt worden. Gelukkig heeft WOZwet.nl de WOZ-waarde verlaagd van €285.000 naar €220.000. Er blijft nu extra geld over voor de verbouwing.

  • €13.000 minder erfbelasting

Besparing: €13.000

Jouw situatie
Voorkom dat je teveel belasting betaalt en verlaag ook je WOZ-waarde via WOZwet.nl. Aanmelden is eenvoudig en in enkele minuten geregeld. Je gemeente betaalt onze service, bezwaar maken kost jou niets.

Bespaar gemiddeld €287,-

Bespaar gemiddeld €287,- per jaar

Op tot wel 10 belastingen besparen? Laat ons je WOZ-waarde verlagen.

Jouw WOZ-waarde

Benieuwd of jouw WOZ-waarde te hoog is en je daarom te veel belasting betaalt? Ontdek hoe hoog jouw WOZ-waarde is, vergelijk hem met andere woningen, controleer of deze goed is berekend en beoordeel of je WOZ-waarde niet omlaag kan. Of laat ons alles voor je regelen.

Vind je WOZ-waarde

Jaarlijks ontvang je als eigenaar van een koopwoning van je gemeente de WOZ-beschikking. Je ontvangt hem uiterlijk 28 februari per post of ontvangt bericht via mijnoverheid.nl. Je kan de WOZ-waarde van jouw woning en die van je buren ook inzien via het WOZ-waardeloket.

Controleer je WOZ-waarde

Bij je WOZ-beschikking hoort een taxatieverslag, je kunt deze inzien door in te loggen op mijnoverheid.nl, door te klikken naar ‘wonen’ en vervolgens ‘WOZ’. Controleer het taxatieverslag goed. De afmetingen en inhoud van je woning moeten wel kloppen! Staat er verkeerde informatie in het taxatierapport? Laat ons dan bezwaar maken en bespaar belasting.

Beoordeel je WOZ-waarde

Als het taxatieverslag klopt moet je nog beoordelen of je WOZ-waarde naar beneden bijgesteld kan worden. Bijvoorbeeld als je keuken of badkamer ondergemiddeld zijn of er achterstallig onderhoud of scheurvorming is. Bij WOZwet.nl beoordelen we meer dan 100 verschillende redenen die we kunnen toepassen om jouw WOZ en dus je belastingen te verlagen.

Laat WOZwet.nl alles voor je regelen

Aanmelden is heel eenvoudig, volledig gratis en snel geregeld.

WOZ kennisbank

Meer weten over hoe de WOZ-waarde en bezwaar maken werkt in de praktijk? In onze artikelen gaan we dieper in op verschillende onderwerpen, klik op de titel om het artikel te lezen. Heb je nog vragen? Stel al je vragen aan onze WOZ experts rechtsonder in de chat of bel ons op 085 - 303 62 43.

WOZ waarde berekenen | De gemeente gebruikt geautomatiseerde computermodellen, hoe kun jij de WOZ-waarde zelf berekenen?

WOZ belastingen | Er zijn meer dan 10 belastingen die samenhangen met de WOZ-waarde, we bespreken de 5 meest voorkomende.

WOZ omlaag bellen | Een trucje van je gemeente om te voorkomen dat jij WOZ-bezwaar gaat maken. Deze ambtshalve vermindering valt tegen.

WOZ en je huis verkopen | Een lagere WOZ-waarde heeft geen invloed op de verkoopwaarde van je huis, we leggen je uit waarom.

WOZ kosten en opbrengsten | De uitvoering van de wet WOZ kost de overheid miljoenen maar het brengt vele miljarden op.

WOZ feiten en cijfers | Meer bezwaarschriften, maar minder vaak succesvol. We delen verschillende cijfers en feiten met je.

WOZ bureau kiezen | Niet ieder bureau presteert hetzelfde, tips waar je op kunt letten om een goed en betrouwbaar bureau te kiezen.

Is bezwaar maken zinvol? | In bijna alle situaties is het zinvol om bezwaar te maken, maar wat als het onverhoopt niet succesvol is?

Zelf bezwaar maken | Hoe maak je zelf bezwaar en is het wel verstandig om het zelf te doen of kun je het beter uitbesteden?

Top 5 bezwaarredenen | Hier bespreken we de top 5 waarde verlagende argumenten die jij in je WOZ-bezwaarschrift kunt gebruiken.

Hoe taxeert je gemeente | Computermodellen berekenen volledig geautomatiseerd jouw WOZ-waarde door jouw woning te vergelijken.

Effecten van corona | Het percentage onroerende zaakbelasting (OZB) is enorm gestegen. En er zijn enorme vertragingen bij de gemeente.

120 verlagende factoren | Een gesorteerde lijst met wel 120 verschillende factoren die je kunt gebruiken om je WOZ-waarde te verlagen.

Maatschappelijke functie | De dienstverlening van WOZwet.nl heeft een belangrijk maatschappelijk doel, wij houden de gemeente scherp.

Wil je nog iets weten?

Om je direct antwoord te kunnen geven op de meest voorkomende vragen, hebben we deze mét antwoorden voor je gebundeld in de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op! We beantwoorden al je vragen persoonlijk.

Klanten vertellen

We mogen best tevreden zijn over het eindresultaat. De bezwaar redenen van WOZ wet waren doorslaggevend en ze hebben alles voor me geregeld.

Marco
(Rosendaal)

Ik vond dat de gemeente de WOZ-waarde veel te hoog had ingeschat, voor dat bedrag zou ik het direct verkopen. Dankzij wozwet.nl is de WOZ waarde nu naar een acceptabele hoogte teruggebracht.

Sebastiaan
(Emmen)

In 89% van de gevallen succesvol

96% van onze klanten beveelt ons aan

Gemiddelde besparing van €287,-