Een logo van www.klantenvertellen.nl

Best beoordeelde WOZ-bureau met een 9.4

Vragen? Mail ons

Zelf WOZ-bezwaar maken of toch uitbesteden

Een icoon van een cirkel en een pijl die naar beneden wijst om te scrollen

Wanneer je je WOZ-waarde wil verlagen om belasting te besparen, heb je twee opties. Je kan zelf WOZ-bezwaar maken of je kunt een bureau inschakelen om bezwaar te laten maken. Wij raden altijd aan om bezwaar te laten maken door een gespecialiseerd bureau. De succeskans is dan namelijk een stuk hoger, je bespaart veel meer en bovendien hoef je zelf minder te doen. Bovendien is bezwaar maken via WOZwet.nl is helemaal gratis omdat de gemeente alle kosten vergoed. Wij kunnen dan ook geen reden bedenken waarom je toch zelf bezwaar zou willen maken. Nog niet overtuigd? Lees dan snel verder en ontdek wat er allemaal bij komt kijken wanneer je zelf WOZ-bezwaar wil maken

Stappen om zelf WOZ-bezwaar te maken

Wanneer je zelf een goed bezwaar wil maken, krijg je vaak te maken met de volgende stappen:

 • Onderzoek doen naar jouw eigen WOZ-waarde
 • Het taxatieverslag van de gemeente controleren en beoordelen
 • De vergeleken panden beoordelen
 • Omgevingsonderzoek doen en WOZ-waarden met elkaar vergelijken
 • Kadaster gegevens opvragen (let op: kost geld)
 • Je woning (laten) taxeren (let op: kan geld kosten)
 • Verschillende modelwaarden opvragen (let op: kost geld)
 • Bezwaar redenen bepalen
 • Argumenten goed verwoorden en juridisch onderbouwen
 • Het bezwaarschrift schrijven
 • Het bezwaarschrift bij de juiste instantie op de juiste manier indienen
 • Controleren of de gemeente het bezwaarschrift goed heeft ontvangen
 • De correspondentie met de gemeente in de gaten houden
 • Extra informatie doorgeven aan de gemeente
 • De hoorzitting met de gemeenteambtenaar en taxateur voorbereiden
 • De hoorzitting bijwonen en hier spreken en antwoorden
 • De actuele status controleren en eventueel opvragen bij de gemeente
 • De uitslag controleren en beoordelen op juistheid en beoordelen
 • Bepalen of je wel of niet in beroep gaat
 • De uitspraak vastleggen

Zoals je ziet, gaat het om een hele hoop stappen, waardoor je al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Geen zin om hier aan te beginnen? Dat begrijpen we heel goed. Gelukkig heb je het recht op gratis juridische hulp en kunnen wij het hele proces voor jou uit handen nemen. Omdat de gemeente onze service betaalt, is het voor jou helemaal gratis.

Bezwaar maken via WOZwet.nl is simpel en snel:

 • Meld je woning aan (het enige dat jij hoeft te doen)
 • Blijf automatisch op de hoogte en laat ons alles voor je regelen
 • Ontvang de uitslag en bespaar op je belastingen

Je WOZ-waarde telefonisch verlagen

Een aantal gemeenten adverteert met de mogelijkheid om je WOZ-waarde naar beneden bij te stellen zonder dat je officieel bezwaar hoeft te maken. Je kan daarvoor de gemeente bellen. Dat lijkt natuurlijk een super goede oplossing, want je hoeft al die moeite niet meer te doen.

Helaas ligt dit in de praktijk anders. Na afloop van je telefoongesprek wordt jouw WOZ-waarde met een paar euro omlaag gebracht. Je bespaart enkele euro’s. Maar met een goed bezwaarschrift had je misschien wel honderden euro’s kunnen besparen. Een slimme truc van de gemeente.

Wij hebben een betere oplossing die net zo gemakkelijk is maar waar jij wél maximaal kunt besparen. Je kan gemakkelijk en snel online bezwaar maken via WOZwet.nl. Net zo snel en eenvoudig als een telefoontje, maar wij nemen het hele proces voor je uit handen en maken een goed beargumenteerd bezwaarschrift voor jou.

Zelf een bezwaarschrift opstellen

Toch zelf doen? Als je het bezwaarschrift op gaat stellen is het belangrijk dat je een aantal bezwaar redenen kiest en deze goed en juridisch sterk beargumenteert. Zorg waar mogelijk voor een duidelijke bewijsvoering. Het is altijd beter om een paar zeer sterke bezwaar redenen aan te voeren met een uitgebreide argumentatie dan om zoveel mogelijk argumenten in het bezwaarschrift te plaatsen.

Heb je nog geen goed idee van mogelijke bezwaar redenen? Bekijk dan onze lijst met 120 bezwaar redenen of lees de lijst met de top 5 WOZ-bezwaar redenen eens door.

Daarnaast is het belangrijk dat het bezwaarschrift aan alle juridische eisen voldoet. In het bezwaarschrift moet tenminste het volgende staan: aanslagbiljetnummer, dagtekening, het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt, de WOZ-waarde die jij voorstelt, de datum van het indienen van het bezwaar, je voorletters, achternaam en handtekening. Vergeet daarnaast ook niet om te vragen naar zaken waar je recht op hebt, zoals kostenvergoedingen als jij gelijk krijgt van de gemeente (bijv. als je kosten hebt gemaakt voor het kadaster) en een hoorzitting. Vraag je hier niet direct om, dan zal je geen hoorzitting krijgen.

Een taxatierapport (laten) opstellen

Een goed bezwaarschrift bevat niet alleen bezwaar redenen maar ook een rapport of verslag van een taxateur. Het laten opstellen van een taxatierapport door een taxateur is erg prijzig en daarom meestal het geld niet waard.

Wat je wel kunt doen, is een een aantal modelmatige taxatie verslagen opvragen. De kosten hiervan liggen tussen de 7,50 en de 30 euro per verslag. Deze verslagen worden echter wel weer door computerprogramma’s gemaakt, net als die van de gemeente. Zorg dus dat je deze verslagen, als je ze gebruikt, goed toelicht en alleen de verslagen gebruikt die in jouw voordeel werken.

Als je jouw WOZ-bezwaar door WOZwet.nl laat maken, zorgen wij voor een goed verslag zonder dat we daar voor op bezoek hoeven te komen. Door onze slimme software en persoonlijke touch maken wij een kwalitatief goed verslag op afstand.

Houd de gemeente scherp

De gemeente raakt wel eens een bezwaarschrift kwijt of vergeet er wel eens een in behandeling te nemen. Zorg dat je de gemeente scherp houdt en controleer altijd of alle stappen door de gemeente daadwerkelijk zijn genomen. Het belangrijkste is dat je controleert of je een ontvangstbevestiging krijgt van de gemeente. Meestal komt deze 2 tot 4 weken na het indienen van je bezwaarschrift.

Wees niet bang om de gemeente erop te attenderen dat jouw bezwaarschrift belangrijk is en dat deze juist en tijdig afgehandeld dient te worden. Houd daarom goed alle termijnen bij. Zet ze bij voorkeur in je agenda.

Je bezwaarschrift beargumenteren tijdens een hoorzitting

Wanneer je vraagt om een hoorzitting, wordt je hier tijdens de behandeling van jouw bezwaarschrift vaak voor opgeroepen. Tijdens de hoorzitting kun je jouw bezwaarschrift nog eens mondeling toelichten. Ook mag je hier nieuwe argumenten op tafel leggen en kun je de gemeenteambtenaar proberen te overtuigen van jouw gelijk. Maak gebruik van je overtuigingskracht om de ambtenaar te overtuigen.

De volledige WOZ-bezwaar procedure geregeld door WOZwet.nl

Wij kunnen voor jou gratis WOZ-bezwaar maken. We nemen dan alles voor jou uit handen. Super fijn, want je hoeft niet meer al die moeite in het bezwaar te steken, maar je krijgt wel het maximale voordeel!

Omdat de gemeente al onze service betaalt, is bezwaar laten maken door WOZwet.nl voor jou altijd helemaal gratis. Jij hoeft je alleen maar aan te melden. Dat kan eenvoudig en snel door op de knop hieronder te drukken en een paar eenvoudige vragen te beantwoorden. De rest regelen wij!

Ook belasting besparen?

Maak gratis, snel en eenvoudig bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Bezwaar maken →