Een logo van www.klantenvertellen.nl

Best beoordeelde WOZ-bureau met een 9.4

Vragen? Mail ons

Met de gemeente bellen om je WOZ-waarde te verlagen?

Een icoon van een cirkel en een pijl die naar beneden wijst om te scrollen

Een aantal gemeenten is begonnen met het aanbieden om telefonisch de WOZ-waarde te verlagen zonder een WOZ-bezwaar in te dienen. Dat lijkt een goede deal, maar toch valt het tegen. In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen zijn en waarom je toch beter bezwaar kunt (laten) maken tegen jouw WOZ-waarde.

WOZ-bezwaar maken levert jou een grotere besparing op

Je belt de gemeente en je vertelt dat jij jouw WOZ-waarde te hoog vindt. De gemeenteambtenaar haalt wat van de WOZ-waarde af. Jij bent tevreden en maakt geen bezwaar meer. Super gunstig voor de gemeente, want het kost ze bijna niets en jij maakt geen bezwaar.

Als je WOZ-bezwaar gemaakt zou hebben, zou je WOZ-waarde nog veel meer omlaag gaan. Want alleen bij een goed bezwaarschrift krijg je een eerlijke WOZ-waarde en betaal je niet langer onterecht te veel belasting.

Waarom wil de gemeente liever dat jij belt?

De gemeente wil zoveel mogelijk geld ophalen en zo weinig mogelijk kosten maken. Ieder bezwaarschrift kost tijd om te behandelen. Bovendien gaan woningbezitters door een bezwaarschrift minder belasting betalen. Dat wil de gemeente liever voorkomen. Als ze jou tevreden kunnen houden met een simpel belletje, dan is dat mooi meegenomen. Ze noemen dit een ambtshalve vermindering.

Wij vinden dat niet eerlijk. De gemeente kan namelijk geen goede uitspraak doen zonder gedegen onderzoek. En dat onderzoek is precies wat wij voor de gemeente uitvoeren tijdens de bezwaarprocedure. Wij vinden dat de gemeente jouw rechten beperkt met de optie om te bellen, terwijl bezwaar maken juist bedacht is om de rechten van burgers te beschermen tegen de overheid.

De gevolgen voor de toekomst

Als jij kiest voor een ambtshalve vermindering, dan weet de gemeente ook dat jij geen bezwaarschrift zal indienen. Als meer mensen naar de gemeente bellen om hun WOZ-waarde met een paar euro te verlagen, dan wordt het wel heel gemakkelijk voor de gemeente. Ze kunnen dan de WOZ-waarden blijven verhogen, terwijl de kans op bezwaarschriften steeds kleiner wordt. Op die manier blijven eigenaren van een koopwoning de melkkoe van de overheid en dat is volkomen onterecht.

Bel niet maar maak WOZ-bezwaar

Wij adviseren om de gemeente niet te bellen omdat je er weinig mee opschiet en inlevert op de rechten die je hebt. Maak zelf bezwaar of laat dat doen door een gespecialiseerd bureau. Bezwaar maken via WOZwet.nl is super eenvoudig en zo geregeld. Net zo snel als een belletje, maar een stuk effectiever!

Ook belasting besparen?

Maak gratis, snel en eenvoudig bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Bezwaar maken →