Een logo van www.klantenvertellen.nl

Best beoordeelde WOZ-bureau met een 9.4

Vragen? Mail ons

Alle WOZ-belastingen uitgelegd

Een icoon van een cirkel en een pijl die naar beneden wijst om te scrollen

Eigenlijk klopt de term WOZ-belasting niet. Er is namelijk geen ‘WOZ-belasting’, maar er zijn wel een hele hoop belastingen waarvan de hoogte bepaald wordt door de WOZ-waarde. Daarom noemen wij alle belastingen die direct of indirect betrekking hebben op de WOZ-waarde, WOZ-belastingen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende WOZ-belastingen voor eigenaren van een koopwoning.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

De onroerendezaakbelasting (OZB) is wellicht de meest bekende belasting, omdat deze het meest direct verband houdt met de WOZ-waarde. De OZB staat zelfs op je WOZ-beschikking en wordt daarom vaak direct herkend als dé WOZ belasting. Het is belasting die je betaalt omdat je een koopwoning bezit. Deze belasting komt ten goede aan jouw gemeente en levert alle gemeenten gezamenlijk jaarlijks meer dan 4 miljard euro op. De inkomsten worden gebruikt voor alles wat je gemeente doet. Je gemeente mag dit bedrag namelijk vrij besteden. Het belastingpercentage is in iedere gemeente verschillend.

Waterschapsbelasting

In de meeste gemeenten wordt deze heffing geheven samen met de onroerendezaakbelasting. De waterschapsbelasting staat dus meestal ook op je WOZ-beschikking. Sommige gemeenten hebben het gesplitst. In dat geval ontvang je een aparte heffing. De waterschapsbelasting gaat naar het waterschap; een organisatie die alles regelt op het gebied van water in jouw regio. De taken van het waterschap zijn onder andere rioolwater zuiveren, bescherming tegen wateroverlast, de omgeving voorzien van voldoende water en verzorging van natuurlijke beken. Per jaar betalen we in Nederland gezamenlijk meer dan anderhalf miljard euro aan waterschapsbelasting, grotendeels via particuliere woningbezitters. Het belastingpercentage is voor iedere waterschap regio verschillend.

Inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait)

Via het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting betaal je het meeste van alle WOZ-belastingen, vaak nog meer dan de OZB en waterschapsbelasting bij elkaar. Helaas zie je deze belasting niet zo gemakkelijk omdat hij verstopt zit in je inkomstenbelasting. Een percentage van de WOZ-waarde van je woning wordt opgeteld bij jouw inkomen. Als je WOZ-waarde in een hogere categorie valt wordt dit percentage nóg hoger. Je wordt zo dus dubbel belast voor een duurdere woning. Als jouw inkomen daarnaast ook nog in een hogere belastingschijf valt, wordt je dus al snel driedubbel belast.

In verreweg de meeste gevallen wordt 0,6% van je WOZ-waarde opgeteld bij je inkomen en betaal je daarover ongeveer 37% belasting. Een woning van 350.000 euro kost dus gemiddeld 775 euro aan inkomstenbelasting. Het maken van een WOZ-bezwaar loont dus niet alleen op de direct zichtbare belastingen, maar ook op de minder zichtbare belastingen. Bovendien is de besparing op de inkomstenbelasting vaak het hoogst.

Schenk- en erfbelasting

Beide belastingen hebben met elkaar gemeen dat ze worden geheven wanneer een woning overgaat naar een ander persoon zonder verkocht te worden. Wanneer dat gebeurt wil de belastingdienst daar een graantje van meepikken. De hoogte van de belasting die je moet betalen als je een woning erft of schenkt is heel erg afhankelijk van de situatie. In de meeste situaties is dat ongeveer 20%. Een woning van 300.000 euro kost dan al heel snel 60.000 euro aan belasting. Een lagere WOZ-waarde had een hoop geld bespaard. Je kunt in het jaar van de overdracht gelukkig nog bezwaar maken, ook nadat je de woning al op jou naam hebt gekregen.

Vermogensbelasting

Als je meerdere woningen bezit, bijvoorbeeld omdat je een vakantiehuis op je naam hebt, valt je tweede woning in een andere belasting box. De WOZ-waarde verminderd met de hypotheek wordt belast volgens box 3. Over de eerste 100.000 euro vermogen wordt geen belasting geheven. Het resterende bedrag wordt belast voor gemiddeld 1,4% (exacte tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie). Een vakantiewoning van €400.000 kost dus al gauw €5.600 aan vermogensbelasting.

Overige belastingen

In sommige gemeenten wordt de afvalstoffenheffing berekend over de WOZ-waarde. Soms is er ook nog een aparte rioolheffing bovenop de waterschap heffing. Deze situaties komen echter niet zo vaak voor en worden daarom hier niet verder toegelicht.

Als je een pand daarnaast gedeeltelijk zakelijk gebruikt, of wanneer het zakelijk eigendom is en je deze deels privé gebruikt, komt de belastingdienst met extra belastingen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een bedrijf aan huis hebt, zoals een winkel of werkplaats.

Wil je meer weten over de WOZ-belastingen? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar jouw specifieke situatie.

Besparen op alle WOZ-belastingen?

Maak bezwaar tegen je WOZ-waarde en betaal niet langer te veel belasting. Met zo ontzettend veel verschillende belastingen die worden geheven over jouw WOZ-waarde, zou eigenlijk iedereen zich moeten aanmelden voor een WOZ-bezwaar. Bij WOZwet.nl doen we na je aanmelding eerst een grondig onderzoek naar jouw WOZ-waarde voordat we een bezwaarschrift maken en indienen. Zo ben jij verzekerd van het beste resultaat.

Alle belastingen nog eens op een rijtje

01 Onroerendezaakbelasting

02 Waterschapsbelasting

03 Inkomstenbelasting

04 Afvalstoffenheffing

05 Rioolheffing

06 Vermogensbelasting

07 Vennootschapsbelasting

08 Bijtelling privé gebruik

09 Schenkbelasting

10 Erfbelasting

Ook belasting besparen?

Maak gratis, snel en eenvoudig bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Bezwaar maken →