Een logo van www.klantenvertellen.nl

Best beoordeelde WOZ-bureau met een 9.4

Vragen? Mail ons

De top 5 WOZ-bezwaar redenen

Een icoon van een cirkel en een pijl die naar beneden wijst om te scrollen

Naast onze lijst met wel 120 verschillende bezwaar redenen vind je hieronder de top 5 WOZ-bezwaar redenen. Waarom juist deze in de top 5 staan? Dat is verschillend per reden. Sommige omdat ze gewoonweg heel vaak voorkomen en andere juist omdat de succeskans met die specifieke reden enorm groot is. Hoe dan ook, deze redenen mag je niet over het hoofd zien. Als bonus krijg je ook nog eens een veelvuldig gebruikte WOZ-bezwaar reden, die juist bijna nooit succes oplevert.

1. Er staat een fout in het taxatieverslag van de gemeente

Het is belangrijk om te controleren of het taxatieverslag van de gemeente wel klopt. Kijk goed naar het aantal vierkante meters, de inhoud van je woning en de grond. Maar vergeet ook niet te controleren of alle bijgebouwen kloppen en of ze niet per ongeluk een dakkapel te veel hebben genoteerd.

Meestal kloppen de gegevens uit het taxatieverslag, maar als er iets niet klopt dan heb je wel gegarandeerd succes in je bezwaarschrift, mits je het goed juridisch onderbouwd. Wat klopt er het vaakst niet? Dat zijn de bijgebouwen. Bijvoorbeeld een carport die aangemerkt wordt als geïsoleerde garage. Dat kan al een behoorlijk bedrag schelen. Maar ook met de oppervlakte zit de gemeente er af en toe naast.

2. De woning ziet er ouderwets uit

Een bezwaar reden met een hele hoge succeskans die toch vaak wordt vergeten in bezwaarschriften is deze. Want jij vindt jouw woning misschien helemaal niet ouderwets, een ander kan de woning niet modern genoeg vinden. Bekijk je woning daarom heel erg kritisch als je na gaat denken of jouw woning er ouderwets of gedateerd uit ziet.

Enkele voorbeelden van ouderwets uitziende elementen zijn: een latjes plafond, zichtbaar leidingwerk, gebruik van oude materialen en nog veel meer, het komt vaker voor dan je denkt. Belangrijk bij de beoordeling hiervan is dat de gedateerde uitstraling niet alleen opgelost is met een likje verf. Geef voldoende bewijs (met foto's) als je dit als argument gebruikt en beschrijf waarom het een waarde drukkend effect heeft.

3. De badkamer of keuken is ondergemiddeld

Een groot deel van de WOZ-waarde van je woning wordt gebaseerd op je keuken en badkamer. Zijn deze ouder dan 15 jaar? Dan is de kans groot dat jouw WOZ-waarde te hoog is. Misschien zijn jouw badkamer en keuken nog helemaal prima, maar zijn ze toch op papier aan vervanging toe. Als je dit goed beargumenteert is dit een hele sterke reden om de WOZ-waarde te verlagen.

Ook als je badkamer of keuken niet ouder dan 15 jaar zijn kunnen deze voorzieningen een bezwaar reden vormen. Vergelijk jouw keuken en badkamer met andere woningen in de buurt van hetzelfde woningtype en bouwjaar. Is jouw keuken of badkamer beneden gemiddeld? Gebruik dit dan in je bezwaarschrift.

4. Er is achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud heeft een waarde drukkend effect op je woning. De manier waarop je dit beschrijft en onderbouwt maakt dat dit een erg sterk argument kan zijn, of juist een bijzaak. Bij achterstallig onderhoud wordt vaak alleen gedacht aan het verfwerk aan de buitenkant van de woning en dit is inderdaad een belangrijk punt. Maar achterstallig onderhoud omvat veel meer dan alleen dat. Denk bij de onderhoudsstaat aan de buitenkant van je woning zoals het verfwerk, je kozijnen, kitranden, houten onderdelen, de regenafvoer en dakbedekking. Denk bij de onderhoudsstaat ook aan de binnenkant van je woning zoals de afwerking van je woning, de staat van je muren, vloeren en plafonds, het onderhoud van je C.V. ketel, hang- en sluitwerk en kitwerk.

5. De woning heeft schade

Super vervelend als jouw woning schade heeft, maar voor de WOZ-waarde kan het gunstig zijn en dus ook voor de hoeveelheid belasting die je moet betalen. De volgende schadevormen komen veel voor: waterschade, lekkages, scheurvorming, houtrot, houtworm en funderingsschade.

Wanneer je WOZ-bezwaar maakt, is het belangrijk dat de schade nog steeds zichtbaar is en niet zomaar is op te lossen. Een cosmetisch scheurtje dat met een likje verf is opgelost is geen gegronde schade, maar een schade in je muur door bijvoorbeeld verzakking of een aardbeving is dat wel.

BONUS! Omgevingsfactoren vaak geen goede WOZ-bezwaar reden

Veel WOZ-bezwaarschriften staan vol met bezwaar redenen die gaan over omgevingsfactoren. Echter wordt jouw woning vergeleken met andere woningen in jouw buurt. Het gebruiken van een omgevingsfactor heeft dan ook enkel en alleen nut als die specifiek voor jouw woning geldt en niet voor andere woningen in jouw directe omgeving. Een reden die daarom meestal niet succesvol is, is dat er geen supermarkt of andere voorzieningen in de buurt zijn. Vaak is dat geen goede reden omdat de woningen waarmee vergeleken wordt in dezelfde buurt staan en dus hetzelfde probleem hebben. Een succesvolle reden kan zijn dat jij uitkijkt op een hoge blinde muur, terwijl de buren vijf huizen verderop vrij uitzicht hebben.

De beste WOZ-bezwaar redenen op de juiste manier in je bezwaarschrift?

Laat je bezwaarschrift geheel kosteloos opstellen en indienen door WOZwet.nl. Bij ons staat onderzoek aan de basis van ieder bezwaarschrift. We kijken naar alle mogelijke bezwaar redenen en stellen een goed beargumenteerd bezwaarschrift voor je op. De gehele procedure nemen we voor je uit handen. Het kost je geen geld en geen moeite! Bovendien kun je zomaar honderden euro’s per jaar besparen. Maak daarom direct bezwaar.

Ook belasting besparen?

Maak gratis, snel en eenvoudig bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Bezwaar maken →