Een logo van www.klantenvertellen.nl

Best beoordeelde WOZ-bureau met een 9.4

Vragen? Mail ons

Hoe taxeert de gemeente jouw woning voor de WOZ?

Een icoon van een cirkel en een pijl die naar beneden wijst om te scrollen

Je zou denken dat de overheid mensen inzet om woningen te taxeren, maar niets is minder waar. De volledige woningtaxatie wordt uitgevoerd door computers, en dat is precies waarom er zoveel WOZ-waarden niet kloppen. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe de gemeente je woning taxeert en welke valkuilen daarbij komen kijken.

Gebruik van software en computerprogramma’s

De taxatie wordt gedaan door een computer. Hier komt geen mens meer aan te pas. Maar hoe werkt deze software dan? De software werkt eigenlijk in 3 stappen.

  • Ophalen van gegevens
  • Computerselectie van recent verkochte woningen
  • Computervergelijking van woningen

Ophalen van gegevens

Als eerste haalt de computer gegevens op, zoals jouw type woning, het bouwjaar, de oppervlakte, de inhoud, de hoeveelheid grond en andere gegevens. Deze gegevens komen onder andere van het kadaster en van de BAG (overheidsregister met woninggegevens).

Meestal kloppen deze gegevens, maar dat is niet altijd zo. De meeste fouten worden gemaakt met betrekking tot de oppervlakte en bijgebouwen zoals een garage. Kloppen de gegevens niet? Dan is de taxatie van de gemeente fout en betaal jij te veel belasting.

Computerselectie van recent verkochte woningen

Vervolgens kiest de computer een aantal verkochte woningen uit die in de afgelopen 2 jaren zijn verkocht. Er wordt gekozen voor woningen die op papier het meest overeenkomen. Hierbij kijkt de software vooral naar afstand, type woning en bouwjaar, maar ook andere gegevens zoals oppervlakte en inhoud worden meegenomen.

Je hebt zelf geen invloed op welke woningen er door de computer worden geselecteerd en dat kan een probleem geven. Kiest de computer 3 woningen uit die voor veel geld zijn verkocht, dan wordt jouw WOZ-waarde plotseling ook een stuk hoger. Dat terwijl er misschien ook andere vergelijkbare woningen waren, die voor minder geld verkocht zijn.

Computervergelijking van woningen

De computer vergelijkt vervolgens de woningen. Deze vergelijking vindt plaats op basis van oppervlakte (oud systeem) of inhoud (nieuw systeem) en andere bekende gegevens. Daarnaast maakt het systeem een schatting van de binnenkant van de woningen, maar het is onmogelijk om dat goed te laten doen door een computer.

Hier zit dan ook direct het grootste probleem, want hoe kan een computer een goede vergelijking maken als de computer niets afweet van de staat van de woning en de binnenkant van de woning? Dat kan alleen maar als je bezwaar maakt, want dan is de gemeente wel verplicht om een persoon jouw woning te laten beoordelen op de punten die wij aangeven in het bezwaarschrift.

Maak bezwaar om jouw WOZ-waarde goed vast te laten stellen

Wij hebben jarenlange ervaring in WOZ-procedures voor particuliere woningeigenaren. Bij WOZwet.nl vragen we jou een aantal specifieke vragen en gaan aan de hand daarvan onderzoek doen. Vinden wij dat jouw WOZ-waarde lager had moeten zijn? Dan maken we gratis bezwaar voor je en zorgen we dat jij jij niet langer onterecht te veel belasting betaalt. Omdat de gemeente onze kosten vergoedt, is bezwaar maken bij WOZwet.nl altijd volledig kosteloos.

Ook belasting besparen?

Maak gratis, snel en eenvoudig bezwaar tegen je WOZ-waarde.

Bezwaar maken →